Days Gone: Αυτό το ξεχασμένο exclusive

Why do we keep going? Because what the hell else are we going to do?
Days Gone

Το Days Gone ήρθε στις κονσόλες μας πριν, σχεδόν δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, στις 26 Απριλίου του 2019. Πρώτη φορά, όμως το είδαμε στην E3 του 2016, με ένα trailer – διαφήμιση στην ιπποδύναμη του PS4. Οι ορδές των freakers (ή απλώς ζόμπι), κατέκλυσαν τις οθόνες μας σε ένα ανελέητο, πλην καθ’ όλα ομαλό, ανθρωποκυνηγητό.

Το δύσκολο ξεκίνημα του Days Gone

Days Gone

Πολύς κόσμος έσπευσε να το βαφτίσει έναν κλώνο του The Last of Us, για άγνωστους λόγους. Άλλωστε, δεν νομίζω πως το TLOU φέρει την αποκλείστικότητα για gameplay και narrative βασισμένο στις μεταλλάξεις κάποιου φονικού ιού. Μιλάμε ίσως, για ένα από τα πιο χιλιοπαιγμένα σενάρια του σύγχρονου storytelling. Αντίστοιχα, πολλοί το όρισαν ως ‘άλλο ένα zombie game‘, που ήρθε να προστεθεί στην λίστα. Γενικότερα, η ανακοίνωση του Days Gone αντιμετωπίστηκε με πολύ έντονο σκεπτικισμό και καχυποψία. Στάση η οποία ασφαλώς και διατηρήθηκε όταν το Days Gone, κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα για το Playstation 4. Οι αρχικές εκτιμήσεις κριτικών και fans, δεν ήταν και οι πιο ένθερμες. Ιδιαίτερα οι κριτικοί ήταν πάρα πολύ αυστηροί απέναντι στο πρώτο μεγάλο εγχείρημα από πλευράς Bend Studio, για την, τότε τελευταία, κονσόλα της Sony.

Ένα περιβόητο review χαρακτήρισε το διάλογο του game ως σεξίστικo! Ένας χαρακτηρισμός πλήρως άστοχος, κατά τη γνώμη του γράφοντος. Σίγουρα, κάποιες φορές σε μια ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός drifter, δεν θα είναι όλα τα λεγόμενά του τα πιο ευπρεπή. Καθιστά αυτό όμως το παιχνίδι σεξιστικό? Σε καμία περίπτωση. Απλώς, σε έναν κόσμο που ξεχειλίζει από σεξιστικές διακρίσεις και απόψεις, είναι πιο εύκολο να στοχοποιήσεις έναν φανταστικό χαρακτήρα. Μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι το πρόβλημα να εστιάζεται σε λάθος στόχους και δυστυχώς, να συντηρείται.
Ωστόσο, πέραν αυτού του μεμονωμένου ξεσπάσματος, οι αρνητικές κριτικές εστίαζαν σε δυο βασικά ζητήματα.

Τα αρνητικά

Days Gone

Πρώτον, τα bugs και glitches που διέκριναν το Days Gone κατά το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας του. Η αλήθεια είναι, πως έπιασα τον τίτλο στα χέρια μου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, επομένως δεν έχω προσωπική γνώση επί του θέματος. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζω και όσα έχω ακούσει από γνωστούς, το παιχνίδι κατά την κυκλοφορία του είχε πληθώρα τεχνικών προβλημάτων. Από χαμηλό frame rate και ασυγχρόνιστο ήχο, μέχρι bugs που επηρέαζαν άμεσα το gameplay και την εξέλιξη αποστολών. Η Bend, βέβαια, άκουγε τον παλμό του κόσμου και ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στα προβλήματα που εμφάνισε το Days Gone. Με συνεχή updates, το παιχνίδι έφτασε σε ένα ικανοποιητικότατο επίπεδο.

Θα έπρεπε να είναι εκεί εξ αρχής? Σίγουρα.
Έφτασε ποτέ το επίπεδο ποιότητας και γυαλίσματος άλλων PS4 exclusives? Σίγουρα όχι.

Αλλά αυτή είναι η θετική πλευρά της εποχής που ζούμε. Tουλάχιστον με τη δυνατότητα των updates, ένα game δεν είναι καταδικασμένο με βάση το launch του και μπορεί, έστω σταδιακά, να φτάσει το επίπεδο που του αρμόζει.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλα τα games θα κυκλοφορούσαν ακριβώς όπως θα έπρεπε, αλλά, καλώς ή κακώς, δε ζούμε σε τέτοιον κόσμο.
Τουλάχιστον είναι ένας κόσμος καλύτερος από αυτόν του Days Gone με τις ορδές freakers και την ανομία που επικρατεί ανάμεσα στους επιζώντες.

Προβλήματα επιτάχυνσης

Εδώ έγκειται το δεύτερο παράπονο που εκφράστηκε για το παιχνίδι και το ρυθμό που σε ρίχνει στην εξερεύνηση του κόσμου και της ιστορίας του.
Το ξεκίνημα της ιστορίας του Deacon St. John, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί αργό. Πράγματι, η ιστορία χρειάζεται αρκετές ώρες για να σε αρπάξει, γεγονός που απέστρεψε πολύ κόσμο από τον τίτλο. Προσωπικά, συμφωνώ μεν με την άποψη αυτή, αλλά έχοντας επιβιώσει το ξεκίνημα του Death Stranding, το Days Gone δεν θα μπορούσε να με τρομάξει.
Περνώντας πλέον τις πρώτες και ομολογουμένως αργές ώρες, το Days Gone δείχνει τα πραγματικά του χρώματα. Οι χαρακτήρες αρχίζουν να αποκτούν βάθος και υπόσταση. Η ιστορία αποκτά ενδιαφέρον και μυστήριο. Το gameplay αναπτύσσεται αισθητά. Το δίπολο DeaconBoozer, εξελίσσεται σε μια αδερφική σχέση με την οποία δένεσαι. Πολλοί άλλοι χαρακτήρες προστίθενται στην ιστορία, με τον καθένα να έχει τα δικά του στοιχεία και χωρίς κανένας να δίνει την αίσθηση filler.

Εξαιρετική τελική ταχύτητα

Days Gone

Τελικά, αυτό το οποίο με κράτησε περισσότερο στον κόσμο του game, ήταν η ιστορία του. Πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης, αγάπης και ενδοσκόπησης. Ο Deacon, όπως βλέπουμε σε ένα από τα πρώτα cutscenes του παιχνιδιού, έχασε τη σύζυγό του, Sarah, τη βραδιά που ξέσπασε ο ιός. Βασικό στοιχείο της ιστορίας, είναι η προσπάθεια του να αποδεχθεί την εξέλιξη των πραγμάτων και παράλληλα η εμμονική του άρνηση απέναντί τους. Ο Deacon, είναι ένας κλειστός, ανθρώπινος, πληγωμένος και βαθιά στιγματισμένος χαρακτήρας. Όλα αυτά τα στοιχεία του, δημιουργούν προβλήματα και κίνδυνο για τον ίδιο και τους γύρω του και τον οδηγούν σε ένα δίλημμα.

Αφήνω το παρελθόν στο παρελθόν και συνεχίζω ή ενδίδω σ’αυτό και διατηρώ ελπίδες που ίσως με καταστρέψουν?

Με βάση αυτό το ερώτημα, η ιστορία τραβάει πολλές το χαλί κάτω από τα πόδια μας και μας κάνει να αναρωτηθούμε ‘λες?’. Μέσα από πολλές ανηφόρες, κατηφόρες και στροφές (ίσως τρία σερί λογοπαίγνια για μηχανές να ήταν too much, τώρα που το ξανασκέφτομαι) η ιστορία ξεδιπλώνεται και ανοίγεται σε βαθμό που δεν περίμενα ξεκινώντας το game. Με τα θετικά της και τα αρνητικά της, η αφήγηση του τίτλου είναι ανθρώπινα ελαττωματική και ενδιαφέρουσα.

Gameplay

Days Gone

Το gameplay του Days Gone είναι αρκετά απλό. Εξερευνείς τον μεταποκαλυπτικό κόσμο των Η.Π.Α., με την μηχανή του Deacon. Η οποία δεν είναι ένα απλό μέσο μεταφοράς, αλλά ο σύμμαχός σου απέναντι στους κινδύνους που κρύβονται στα δάση. Η μηχανή μπορεί να αναβαθμιστεί και να διαφοροποιηθεί όπως ο παίκτης επιθυμεί. Όμορφη προσθήκη αποτελούν κάποια διαθέσιμα σχέδια για την μηχανή, βασισμένα σε επιτυχημένους τίτλους της Sony (Death Stranding, God of War κ.α.).
Δεν θα έλεγα όχι σε αντίστοιχα ”minicrossover” σε περισσότερους μελλοντικούς τίτλους.

O Deacon, αντιμετωπίζει τους εχθρούς του με μια ποικιλία από όπλα, παγίδες, projectiles και melee weapons. Το combat system αν και αρκετά απλοϊκό, λειτουργεί έξοχα και κάθε encounter είναι ευχάριστο χωρίς να κουράζει. Δεν είναι όμως όλα τα encounters τόσο απλά. Σε περιοχές γεμάτες από freakers ή οπλισμένους φρουρούς, η καλύτερη λύση είναι η μεθοδική προσέγγιση. Απενεργοποιώντας συναγερμούς και εξοντώνοντας εχθρούς σιωπηλά, ο παίκτης αυξάνει της πιθανότητες επιβίωσης.

Το βασικό, όμως, selling point του Days Gone δεν ήταν άλλο από τα τεράστια hordes που είδαμε στο πρώτο trailer του. Τόσο στα πλαίσια της ιστορίας, όσο και εκτός αυτής, ο Deacon καλείται να εξολοθρεύσει μόνος του, ορδές δεκάδων λυσσασμένων freakers. Το οποίο είναι όσο δύσκολο ακούγεται. Κάθε horde encounter απαιτεί προσεκτικότατη προσέγγιση και γνώση του χώρου στον οποίον θα εξελιχθεί η μάχη. Ο παίκτης οφείλει να έχει γεμάτα όπλα και να έχει τοποθετήσει παγίδες σε στρατηγικά σημεία, στα οποία θα τραβήξει την αγέλη που τον καταδιώκει. Κατά τη διάρκεια της μάχης, η ένταση και η αδρεναλίνη ανεβαίνουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Το παραμικρό λάθος βήμα μπορεί να αποβεί μοιραίο κι ευτυχώς, αυτό το βήμα δεν είναι ποτέ τεχνικό πρόβλημα του game.

Τελικές σκέψεις

Days Gone

Για να συνοψίσω τις σκέψεις μου γύρω από το Days Gone, πρόκειται για έναν τίτλο ο οποίος σίγουρα δε φτάνει τις υψηλότερες κορυφές που μας προσέφερε η Sony στην όγδοη γενιά. Άλλωστε, με τίτλους όπως τα Bloodborne, God of War, TLOU 2 κλπ, αυτό μόνο εύκολο εγχείρημα δεν είναι. Είναι όμως, ένας αξιόλογος τίτλος με εμφανή περιθώρια βελτίωσης, την οποία περιμένουμε να δούμε σε ένα ενδεχόμενο Days Gone 2. Το ελαφρώς υποδεέστερο επίπεδο του Days Gone φαίνεται κυρίως σε κάποια επαναλαμβανόμενα side quests με ‘ξύλινους npc. Ελπίζω, η Bend να μάθει από τα λάθη του μεγάλου αυτού εγχειρήματος και στο μέλλον να μας παραδώσει το παιχνίδι που φαίνεται πως έχει το ταλέντο να δημιουργήσει.

Μπορεί το Days Gone να δανείζεται στοιχεία από το The Last of Us εδώ κι εκεί, αλλά διαφέρει δραστικά σε όλους τους τομείς από το αριστούργημα της Naughty Dog. Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση των δυο, κατά τη γνώμη μου, είναι άτοπη.

Εν κατακλείδι, η εμπειρία του Days Gone, ενδεχομένως να μην είναι για όλους, αλλά αξίζει κανείς να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις του απέναντι στο game και να του δώσει την ευκαιρία που του αξίζει.

Πείτε μας στα σχόλια τις εμπειρίες σας με το Days Gone!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
error: Naughty! No copying!!