Είναι τελικά το gaming για μικρά παιδιά;

Ας ξεπεραστούν αυτές οι απόψεις!
Adult gaming

Η ύπαρξη και μόνο αυτού του άρθρου δίνει την απάντηση στην άνωθεν ερώτηση. Όχι το gaming δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά. Ελάτε να το φωνάξουμε όλοι μαζί μπας και ακουστεί επιτέλους.

Το θέμα είναι γιατί υπάρχουν ακόμα αυτές οι αντιλήψεις; Σίγουρα το γεγονός ότι η κονσόλα αποτελεί ένα δώρο Χριστουγέννων ή γενεθλίων για το ανιψάκι ή το παιδί σας δεν είναι επαρκές επιχείρημα. Πρέπει να πάψουμε να εστιάζουμε στο δέντρο και να κάνουμε ένα βήμα πίσω να θαυμάσουμε το δάσος.

Δεν είσαι λίγο μεγάλος/η για αυτά;

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές εκφράσεις όπως “δεν είσαι λίγο μεγάλος/η για αυτά;” ή “αυτά είναι για παιδιά γιατί πετάς τον χρόνο και τα λεφτά σου;”. Αν αυτή την στιγμή έχεις κάνει εικόνα έστω και ένα άτομο από τον κοινωνικό σου περίγυρο μην ξαφνιάζεσαι. Όλοι μας έχουμε έστω και έναν.

Η gaming βιομηχανία πλέον δεν έχει στραμμένο το βλέμμα της αποκλειστικά στις μικρές ηλικιακές ομάδες. Όπως και στον κινηματογράφο υπάρχουν κατηγορίες ταινιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες έτσι ακριβώς λειτουργεί και εδώ.

Κάνοντας λοιπόν ένα βήμα πίσω για να δούμε το δάσος, θα παρατηρήσουμε πως εν τέλη η βιομηχανία είναι στραμμένη λίγο παραπάνω στο ενήλικο κοινό. Events, cosplays, συλλεκτικές εκδόσεις, φιγούρες ακόμα και το άρθρο που διαβάζετε αυτή την στιγμή είναι ηχηρή απόδειξη πως το gaming είναι hobby για μεγαλύτερες ηλικίες.

Το gaming σε κάνει αντικοινωνικό

Προς τους αγχωμένους γονείς, το gaming σου ανοίγει μια πόρτα σε έναν mutli-cultural κόσμο. Ο οποίος αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα μ’ εσένα. Επικοινωνείς και μοιράζεσαι στιγμές και απόψεις με ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο. Κάτι το οποίο δια ζώσης δεν θα ήταν δυνατόν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί ένα από τα βήματα προς την άρση του ρατσισμού. Όμως ας μην πάμε προς τα εκεί. Όλοι μας έχουμε γνωρίσει έστω και ένα άτομο μέσα από αυτή την κοινότητα που έχει ενταχθεί στην ζωή μας. Ακόμα και οι ορισμένες παρέες μας έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το μέσο. Οπότε ας μην τα απαξιώνουμε τόσο εύκολα.

Μπορείς να μάθεις πολλά μέσα από το gaming

Όντας ένα (και) ενήλικο hobby, τα παιχνίδια έρχονται και σε διδάσκουν βαθύτερα νοήματα. Πλέον δεν μένουν στο να “σκοτώνεις τον κακό” αλλά να σου μεταδίδουν αξίες όπως της φιλίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας αλλά και του να βλέπεις την “μεγάλη” εικόνα και όχι μόνο την δική σου πλευρά. Σε μία κοινωνία που συγκρούεται συνεχώς ποτέ δεν είναι αρκετή η βελτίωση οπότε αν μπορούν εκατό ή ένα εκατομμύριο κινούμενες εικόνες να σου προσφέρουν μία νέα οπτική μην τις υποβιβάζεις.

Όλα με όρια

Φυσικά όλα θέλουν μέτρο όχι μόνο για την αποφυγή κινδύνων αλλά και για να μην ξεχνάμε την πραγματική ζωή ξεκινά όταν σβήνει η οθόνη. Προφανώς δεν θέλουμε να κάνουμε σημαία απόψεις του τύπου “δεν θα κάνεις τίποτα άλλο πέραν του gaming”. Εννοείται πως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις στιγμές που περνάς με τους φίλους ή την οικογένεια σου. Τώρα εν μέσω πανδημίας το βλέπουμε ακόμη περισσότερο. Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε όμως είναι πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Υπάρχει χρόνος και για την πραγματική ζωή αλλά και την εικονική αρκεί να το θέλετε.

Ολοκληρώνοντας, στο κάτω κάτω συνεχίστε την ζωή σας κάνοντας αυτό που αγαπάτε χωρίς περιττή κριτική. Από τη στιγμή που ένα hobby δεν σας “κρατάει” πίσω συνεχίστε το. Όλοι χρειαζόμαστε ένα PAUSE από την γεμάτη στρες καθημερινότητα αλλά μην ξεχνάμε να πατάμε και πάλι START

Πείτε μας την άποψη σας στην ομάδα μας στο Facebook και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την σελίδα μας PlayStationLab.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
error: Naughty! No copying!!