Resident Evil Village Review – Όχι ένα κλασσικό χωριό

Αντάξιο στις προσδοκίες του!
Resident Evil Village

Τι να πρωτοπεί κανείς για το Resident Evil Village. Η Capcom συνεχίζει ανενόχλητη την ανοδική της πορεία και προσφέρει αυτό ακριβώς που θα ήθελε ο gamer.

Στο πέρασμα των χρόνων η σειρά έχει πάρει διαφορετικές τροπές. Από πιο αργό και ατμοσφαιρικό τρόμο έως έντονη αλλά και αγχωτική δράση. Μία επιλογή που δίχασε τους fans δικαίως μάλιστα. Πλέον οι τελευταίοι τίτλοι της σειράς έχουν προσανατολιστεί στον πιο action χαρακτήρα που εισήγαγε το RE4. Τα Resident Evil επανήλθαν στην ανοδική τους πορεία το 2017 με τον 7ο διάδοχο να συστήνεται ως first person. Ο πειραματισμός αυτός στέφθηκε με επιτυχία και οδήγησε στο φετινό Resident Evil Village.

Το sequel του Biohazard μας εντάσσει και πάλι στην ζωή του Ethan Winters και της γυναίκας του, Mia. Αυτή την φορά όμως βιώνουμε μία πιο “γρήγορη”, όσο αφορά το gameplay, εμπειρία. Ξεφεύγουμε από το έντονο, σχεδόν βασανιστικό, horror στοιχείο και έχουμε μία ισορροπία όσον αφορά τον τρόμο και την δράση. Η πρώτη επαφή με το χωριό θα ανασύρει πολλές μνήμες από το RE4 κλείνοντας έτσι το μάτι στους fans. Αυτή την φορά ο Ethan έρχεται αντιμέτωπος με λυκάνθρωπους οι οποίοι έχουν μία “ανταγωνιστική” ταχύτητα στις κινήσεις και επιτίθονται μαζικά. Η ταχύτητα τους συγκριτικά με την αργή κινησιολογία του πρωταγωνιστή σίγουρα σε κρατάει σε εγρήγορση.

Δεν γίνεται να αγνοήσεις την ομορφιά του

Μιλώντας για τον οπτικό τομέα το παιχνίδι θα αφήσει ακόμα και τον πιο δύστροπο ευχαριστημένο. Όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια η σειρά έτσι και τώρα βλέπουμε αξιομνημόνευτα τοπία μέσα στο “χωριό” που δεν γίνεται να αγνοηθούν. Το παιχνίδι ακόμη και στην προηγούμενη γενιά (PS4, PS4Pro) είναι πανέμορφο σε σημείο που το photo mode παίρνει φωτιά. Το level design αγγίζει τρομερά επίπεδα τόσο στον ανοιχτό κόσμο όσο και στα άλλοτε πολυτελή ή και κλειστοφοβικά δωμάτια. Η ποικιλία των περιοχών κάνει πιο γεμάτο το παιχνίδι και απλά δεν σου επιτρέπει να αφήσεις το χειριστήριο. Αξίζει να αναφέρω, παρόλο που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, πως δεν ήρθα αντιμέτωπη ούτε με ένα bug ή κάποια τεχνική δυσκολία που θα μπορούσαν να μου χαλάσουν την εμπειρία.

Ένα καθηλωτικό roller-coster

Αν ξεχωρίζει κάτι το Resident Evil Village αυτό είναι ξεκάθαρα η ροή του. Ένα συναισθηματικό roller-coster ανάμεσα στον τρόμο, την δράση και το στρες που καταλήγει εθιστικό. Είναι αξιέπαινο το πως χάνεσαι μέσα στον κόσμο του χωρίς όμως να χάνεις την ουσία του ταξιδιού. Το παιχνίδι κυλάει απίστευτα ανάλαφρα χωρίς να νιώθεις ότι κάνει “κοιλιά”. Έχοντας αποβάλει τα περιττά “γεμίσματα” προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό. Η διάρκεια του δεν είναι μεγάλη, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 12 ωρών όμως έρχεται να δηλώσει ηχηρά ότι η ποιότητα δεν μετριέται σε λεπτά gameplay. Είναι ξεκάθαρο πως η Capcom έχει καταλάβει πως ένα παιχνίδι δεν γίνεται να σε έχει μόνιμα στην “πρίζα” και αυτό πετυχαίνει. Η φοβερή ροή του Village δεν πηγάζει από τον συνεχόμενο τρόμο αλλά από τις εναλλαγές από τρόμο σε δράση ύστερα σε εξερεύνηση και πάμε πάλι.

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

Δίχως να θέλω να δώσω πολλές πληροφορίες, για ευνόητους λόγους, απλά θα αναφέρω πως ο χάρτης άτυπα χωρίζεται σε 4 περιοχές. Το “χωριό” δίχως υπερβολή σφύζει από ζωή. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά χωρίς όμως να νιώθεις ότι σε υπερφορτώνει από πληροφορίες. Οποιοδήποτε σπίτι, δωμάτιο ακόμη και σοκάκι είναι γεμάτο από λεπτομέρειες που κάνουν πιο πλούσιο τον ήδη οπτικά άψογο κόσμο του Resident Evil Village.

Ας μιλήσουμε όμως για το gameplay

Ωραία όλα τα χαρακτηριστικά του τεχνικού τομέα ας περάσουμε όμως στην ουσία. Όπως ο προκάτοχος έτσι και το Village πρόκειται για ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου. Σε αντίθεση με το RE7 οφείλω να αναφέρω πως στην standard δυσκολία δεν νιώθεις σε υπερβολικό βαθμό το survival ύφος. Τι θέλω να πω. Ένα βασικό άγχος στα Resident Evil είναι η διαχείριση των πυρομαχικών και μη, τα οποία συνήθως είναι ελλιπή. Στην προκειμένη περίπτωση, τουλάχιστον στην δική μου, ο παίκτης αισθάνεται σχετικά άνετος. Φυσικά θα ρωτήσετε αυτό είναι αρνητικό; Όχι γιατί έτσι το παιχνίδι είναι πιο προσιτό αλλά θα μπορούσε να έχει πιο έντονο το στοιχείο της επιβίωσης. Όπως και να έχει για άλλη μία φορά το οπλοστάσιο ποικίλει. Όχι μόνο ως προς τα είδη των όπλων αλλά και ως προς τις αναβαθμίσεις που μπορούν να δεχτούν. Η όλη ατμόσφαιρα εννοείται συνοδεύεται από εξαιρετικό 3D ήχο που δεν γινόταν να λείπει από το σύνολο.

Σε κρατάει όμως η πλοκή;

Η απάντηση είναι ένα τρανταχτό ναι. Το RE8 διαδραματίζεται 3 χρόνια μετά τα γεγονότα του Biohazard με τον Ethan Winters να προσπαθεί να πάρει πίσω την κόρη του η οποία έχει απαχθεί και έτσι καταλήγει στο “χωριό”. Για κάποιο μυστήριο λόγο όλοι θέλουν αυτό το παιδί και αναζητάς πέρα από το ίδιο και το γιατί. Ο ρόλος του απεγνωσμένα και απελπισμένα επιθετικού πατέρα έρχεται σε αντίθεση με τον Ethan του RE7. Το κίνητρο υπάρχει, μένει μόνο η εκτέλεση η οποία είναι τουλάχιστον εξαιρετική. Το σενάριο χτίζεται καθ΄όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει στιγμή που θα αναρωτηθείς “Γιατί το κάνω αυτό τώρα;”. Αυτό αποτελεί και βασικό λόγο για την επιτυχημένη ροή του τίτλου. Από κάθε σκοπιά φαίνεται η σχέση γονέων-παιδιών και σε τι ακραίες πράξεις μπορείς να φτάσεις στον βωμό αυτού του δεσμού.

Όμως θα μπορούσαν…

Ολοκληρώνοντας, πρέπει να αναφερθούν και ορισμένα μελανά σημεία του RE Village. Ένα πιθανό αρνητικό, πάντα με προσωπική κρίση, θα μπορούσε να θεωρηθεί η σειρά που αντιμετωπίζεις τα bosses. Καθώς η διάσημη Dimitrescu αποτελεί έναρξη του παιχνιδιού ενώ είχε κερδίσει πολύ το ενδιαφέρον. Το ταξίδι όμως στο χωριό σου αφήνει μία αίσθηση ότι όλα τα έχεις ξανακάνει. Δηλαδή όσα όμορφα και οργανικά λειτουργούν όλα τόσο τα έχεις δει και σε κάποιο άλλο παιχνίδι/α. Έλειπε αυτό το νέο που θα αναζητούσες με τον καινούργιο τίτλο.

Εν κατακλείδι αξίζει να παίξει κανείς το Resident Evil Village; Χωρίς δεύτερη σκέψη, αναμφισβήτητα ναι. Η action-horror μορφή του το κάνει προσιτό σε μεγαλύτερο φάσμα παικτών και όσοι δεν είναι λάτρεις του τρόμου πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία. Ο ομαλός ρυθμός σε συνδυασμό με το άρτιο gameplay θα προσφέρουν ένα πολύ ποιοτικό, περίπου, 12ωρο. Σίγουρα δεν αποτελεί επανάσταση στην βιομηχανία όμως η ατμόσφαιρα και η πλοκή του θα σας αφήσουν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένους.

Thanks to Capcom of America for giving us this game for the needs of PlayStationLab.gr Review

  • Βαθμολογία: 8,5/10
  • Δοκιμάστηκε σε: PS4, PS4Pro, PS5
  • Δημιουργός: Capcom
  • Εκδότης: Capcom
  • Διανομέας: Capcom USA
  • Διαθέσιμο σε: PS4, PS4Pro, PS5
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 07/05/2021
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
error: Naughty! No copying!!