Persona 5: Royally Revisited

You'll never see it coming!
Persona 5 Royal

To Persona 5 κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2016 λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από τις πρώτες μέρες. Η σειρά Persona αποτελεί spin off του Megami Tensei franchise. Ωστόσο το 5 είναι αυτό που έφερε τα JRPG της Atlus στο προσκήνιο. Η ποιότητα και ιδιαιτερότητα που διέπει το Persona 5 είναι ξεκάθαρη σε όλη τη διάρκεια του game.
Το Persona 5 συνδυάζει άψογα τα στοιχεία ένος κλασικού turn based JRPG με αυτά ενός life simulator. Ο Joker και η παρέα των Phantom Thieves τα πρωινά είναι μαθητές του Shujin academy, ενώ τα βράδια πολεμούν ‘τέρατα’ μες στις καρδιές των στόχων τους. Φυσικά, το πραγματικό σενάριο του game δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε μια μόνο πρόταση και το μυστήριο ξεδιπλώνεται σταδιακά στις εκατοντάδες ώρες του playthrough.

Τρία χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία έφτασε στις κονσόλες μας το Persona 5 Royal. Το Royal δεν αποτελεί ούτε sequel, ούτε dlc του 5. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να το περιγράψεις είναι ο όρος expansion. Το Persona 5 Royal είναι το original game με πολλές νέες προσθήκες που συνδυάζονται ομαλά στην αρχική εμπειρία. Είναι όμως αρκετά αυτά που προσφέρει το Royal ώστε να δικαιολογήσει μια εκ νέου κυκλοφορία του game?

Πώς στέκεται το P5R απέναντι στο original και το πέρασμα του χρόνου?

Persona

Palace of the Familiar

Από τις πρώτες ώρες του νέου playthrough ήταν εύκολο να ξαναμπώ στο κλίμα και πολύ σύντομα να βυθιστώ στην καθημερινότητά του.

Η ιστορία και η λούπα του gameplay μου ήταν γνωστή, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να θυμηθώ τους λόγους που αγάπησα το Persona 5 εξ αρχής. Παρά τις όποιες προσθήκες και αλλαγές, το charm είναι ακόμα εδώ. Η υπερστυλιζαρισμένη προσέγγιση με την οποία επέλεξε η ομάδα του P-Studio να αφηγηθεί την ιστορία του Persona 5 εξακολουθεί να σε παρασύρει. Σε συνδυασμό με το υπέροχο soundtrack του Shoji Meguro κάνει ακόμα και τις πιο μονότονες και καθημερινές ασχολίες αβίαστα ‘κουλ’. Πολλές από τις γνωστές μελωδίες που συνηθίσαμε στο P5 έχουν αντικατασταθεί από νέες συνθέσεις οι οποίες στέκονται πολύ άνετα στο ύψος των περιστάσεων. Κάθε νότα στο game είναι catchy και σε διατηρεί σε μια μόνιμη χορευτική διάθεση. Σε κάθε επίσκεψη στα palaces του παιχνιδιού ο παίκτης θα ακούσει το battle theme δεκάδες φορές. Ο παίκτης θα τραγουδήσει την μελωδία του battle theme ΚΑΘΕ φορά χωρίς αμφιβολία.

Το πάντρεμα casual και hardcore gaming είναι το σημείο που λάμπει δυνατότερα το παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο ακροβατεί μεταξύ της ρουτίνας και του ονειρικού. Η εναλλαγή της πραγματικότητας ενός μαθητή λυκείου με τις περιπέτειες ενός phantom thief γίνεται απολύτως ομαλά και δεν κουράζει στιγμή. Το Persona 5 έχει κάτι για κάθε τύπο gamer και για κάθε στιγμή της ημέρας.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που έχοντας τελειώσει από τη δουλειά μου, το Persona 5 ήταν το μόνο παιχνίδι το οποίο είχα τη ‘δύναμη’ να παίξω.

Η δυνατότητα του να αγνοήσω πλήρως τις μάχες και αντ’αυτού να επενδύσω στο day to day μέρους του game κάνει το Persona 5 μοναδικά πολυδιάστατο.

Persona 5 Royal

From Thieves to Royalty

Οι νέες προσθήκες γίνονται αντιληπτές αρκετά νωρίς με την εμφάνιση της Yoshizawa, το ‘πρόσωπο’ του Royal.
Χωρίς να είναι η μόνη νέα χαρακτήρας, δημιουργεί αμέσως το μυστήριο σχετικά με το τι μπορεί να αλλάξει στην ιστορία.

Να σημειώσουμε πως πίσω από τις ιστορίες των νέων χαρακτήρων κρύβεται το true ending του P5R. Δεν θα εμβαθύνω περισσότερο στην εξέλιξη της ιστορίας προς αποφυγή πιθανών spoilers.

Οι νέες σκηνές έχουν εισαχθεί στο αρχικό υλικό με έξυπνους τρόπους δίνοντας την αίσθηση πως ήταν πάντα εκεί. Η καθημερινότητα του Joker έχει εμπλουτιστεί με νέους confidants με τα δικά τους story arcs, καθώς και νέες ασχολίες. Ασχολίες οι οποίες επηρεάζουν το gameplay με διάφορους τρόπους.
Όλα όσα γνωρίζαμε από τη vanilla version του game έχουν απλουστευτεί και ευθυγραμμιστεί με τη βοήθεια διάφορων quality of life βελτιώσεων.
Λεπτομέρειες με μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική εμπειρία, οι οποίες κάνουν πιο εύκολη (και πιο ευχάριστη) τη δουλειά των trophy hunters.

Persona 5 Royal

A Thief’s Home

Μια ακόμη ευχάριστη και απρόσμενη προσθήκη είναι το Thieves Den. Οι Phantom Thieves έχουν πλέον και επίσημα τα δικά τους headquarters! Τι είναι όμως το Thieves Den? Είναι ένας χώρος – tribute στο ίδιο το game. O παίκτης μπορεί να ξοδέψει πόντους που μάζεψε μες στο παιχνίδι σε διάφορα αντικείμενα της επιλογής του. Από concept art, μουσική και βίντεο μέχρι character και environment models. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν customize με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας έτσι, το δικό σου, μοναδικό μουσείο – Persona 5.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναλλοίωτα τα Palaces και το Velvet Room.
Μια χαρακτηριστική προσθήκη στο Velvet Room είναι τα Challenge Battles. Μάχες με συγκεκριμένα σενάρια που ανεβαίνουν επίπεδο μαζί με το level του παίκτη και δίνουν μια επιπλέον πρόκληση στους πιο απαιτητικούς.

Τα λεγόμενα palaces του Persona 5 αποτελούν ουσιαστικά τα dungeons του game και φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε από ένα video game dungeon. Εξερεύνηση, γρίφους, μάχες και άλλα.

Όλα αυτά ανεβαίνουν επίπεδο στη Royal version του παιχνιδιού με την εισαγωγή νέων mechanics όπως το grappling hook, τα will seeds και exploding enemies.

Με όλα αυτά η Atlus πετυχαίνει την λεπτή ισορροπία του να εμπλουτίσει το ήδη πλούσιο σύστημα μάχης και εξερεύνησης, χωρίς όμως να το αλλοιώσει.

Steal your Heart?

Το έργο του να αναβαθμίσεις ένα παιχνίδι με περιεχόμενο πάρα πολλών ωρών με υψηλότατο μέσο όρο ποιότητας κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Το Persona 5 Royal πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Είναι η definitive εμπειρία του τίτλου καθώς προσφέρει όλα όσα αγαπήσαμε από το original game και άλλα τόσα.
Επέστρεψα στον κόσμο του Persona 5 μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια για χάρη του Royal και δικαιώθηκα απόλυτα. Σ’αυτήν του την μορφή το αριστούργημα της Atlus είναι καλύτερο από ποτέ και αξίζει το χρόνο σας. Είτε ως πρώτη εμπειρία με τον τίτλο, είτε ως μια εξαιρετική αφορμή για να ξαναβουτήξετε σε ένα από τα καλύτερα JRPG όλων των εποχών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
error: Naughty! No copying!!